Ticker

6/recent/ticker-posts

Advertisement

Responsive Advertisement

Који се когнитивни проблеми могу појавити након оштећења мозга?




 Оштећење мозга је повреда мозга која утиче на нормалну функцију мозга. Најчешћи узроци оштећења мозга су повреде главе, мождани удар, аноксија, тумори или инфекције.




Тренутно у Шпанији има око 420.000 људи са стеченим оштећењима мозга. Такође треба напоменути да је 78% случајева узроковано можданим ударом и да је 65,03% старијих од 65 година. С обзиром на ове податке, схватамо да је неопходно знати осим узрока и последице претрпљења. Овај пут ћемо се фокусирати на когнитивне проблеме. Проблеми који нису толико очигледни као физички, али који могу утицати на свакодневни живот и међусобне односе.




Који су когнитивни проблеми најчешћи?


Когнитивни проблеми који се могу појавити након оштећења мозга често нису толико очигледни. Међутим, они могу створити компликоване ситуације за особу која их пати. На пример, одређене промене у меморији или оријентацији генерисаће проблеме ако друга особа не зна за нову ситуацију.




Најчешћи когнитивни проблеми које треба размотрити су:




Проблеми са меморијом. Људи који су претрпели оштећења мозга могу имати посттрауматску амнезију. Ова врста амнезије ствара неуспехе у недавном памћењу, у одржавању и прибављању нових информација. Исто тако, могуће је да траје од сат времена до неколико или да особа никада у потпуности не поврати ову способност. Трајање и интензитет амнезије биће показатељ прогнозе. Што су краће трајање и интензитет, то је боља прогноза.


Дезоријентација и конфузија. Често након оштећења мозга, посебно код старијих људи, може доћи до конфузне слике. Ово стање карактерише поремећај мозга који спречава нормалну комуникацију између неурона. Симптоми се појављују изненада и могу бити различити. Неки од њих су: Промена нивоа свести (одржавање и усмеравање пажње), размишљање (не разуме шта говоримо), халуцинације, емоционалне промене или циклус будности и спавања.


Проблеми са пажњом. Најчешће промене које се јављају након оштећења мозга могу бити оне повезане са нивоом будности, фокусирања или одржавања пажње. На пример, особа може имати потешкоћа у обављању неке активности, обраћајући јој потребну пажњу или дуго времена.


Сложене потешкоће у размишљању. Оштећење мозга такође може изазвати проблеме у планирању, предвиђању последица или успостављању стратегија. Ове извршне функције помажу нам да успешно усмеримо своје понашање ка циљу. Дакле, након оштећења мозга, афекција може бити веома променљива. Иницијатива, планирање или способност инхибиције неодговарајућег понашања могу бити нарушени у одређено време.