Ticker

6/recent/ticker-posts

Advertisement

Responsive Advertisement

Пажљивост за старије

 



Пажљивост за старије особе могла би бити једна од најпрактичнијих техника за побољшање здравља и доброг стања.




Пажљивост (или пажљивост) сугерише да ум обраћа пажњу на оно што се сада догађа, шта радите или простор у коме се крећете. Ово може изгледати банално, али често своје мисли усмеримо на оно што се тренутно догађа и бринемо о другим стварима које су се управо догодиле или о будућности, а то нам изазива анксиозност.




Ко није возио и размишљао о послу или задацима?




Обично обраћамо пажњу на оно што радимо само малим делом ума, док је остатак на нечем другом.




Исцрпљујуће је, јер списак обавеза, бриге и друге мисли непрестано доводе до тога да се сада не обраћа пажња. Многи људи се окрећу пажњи како би научили да се мало одморе и „искључе глас у главама“




Шта је пажња за старије особе?


Докази нам показују да то може бити веома драгоцен ресурс за побољшање неких аспеката симптоматологије деменције. Могло би да помогне промовисањем стратегија за управљање тешким емоцијама, осећајем усамљености, ниским самопоштовањем, стањима анксиозности, стреса услед хроничног бола или несанице и поремећаја расположења.




Последњих година пажња старијих особа примењује се у болницама, консултацијама у приватним школама, а такође и подстицајно, јер може успорити когнитивни пад.




С друге стране, већ радимо са стимулативним програмима за свакодневне активности (АДЛ) у којима се уз помоћ неговатеља или помоћника старијој особи указује где да усмери пажњу, увек са ставом свесног присуства, пажљив, са радозналошћу и наклоношћу. На тај начин свакодневни живот обдарен је терапијским значењем.




Медитација започиње и завршава се у телу. Укључује одвајање времена да обратимо пажњу на то где се налазимо и шта се дешава, а то започиње свешћу о свом телу.




Али не само то, кроз неуросликовање се доказује да се са подручјима медитације префронталног кортекса и кортекса цингулата активирају, отварајући нове неуронске мреже које узрокују промене у структури мозга, побољшавајући сензорну обраду, селективну и извршну пажњу. Другим речима, медитација нас штити од неких последица старења мозга




12 благодати које можемо добити захваљујући медитацији


Водећа истраживања су показала да када доживите опуштено стање, постигнуто пажљивом медитацијом, благодати су бројне и далекосежне, укључујући:




Нижи ниво стреса

Побољшајте способност суочавања са стресом

Смањите хроничну анксиозност

Позитивно утичу и смањују депресивна осећања

Повећајте искуство смирења и унутрашњег мира

Побољшајте способност суочавања са болестима и / или хроничним болом

Смањите нездрав крвни притисак

Смањити брзину откуцаја срца

Развој имунолошке функције: мање случајева прехладе и грипа

Повећани ментални фокус, јасноћа у мислима и перцепцији

Побољшана функција мозга

Повећани осећај повезаности са другима, не осећајући се тако усамљено у Универзуму



Међутим, упркос доказима, механизми који подржавају функционисање свесности за старије особе и даље су под истрагом и ове праксе треба и даље продубљивати.